Page 49 - EnterDC ONLINE
P. 49

GASTRO: CO JÍST NA DOVOLENÉ

a chtěl jsem to zkusit,” vzpomíná cestova-           z kousků syrové bílé ryby, které jsou 12 hodin      GASTRO
tel Michal Novák na okamžik, kdy poprvé              naloženy v citronové šťávě. Pokud vám někdo
ochutnal balut. Tedy uvařené kachní vejce už         nabídne k přípitku čiču, měli byste vědět,
s vyvinutým zárodkem. Navzdory tomu, jak             že tento kukuřičný nápoj býval připravován
“pochoutka” po odloupnutí skořápky vypadá,           velmi specificky. Indiánské ženy kukuřičná zrna
byl její chutí nadšen. Turisté se s touto speciali-  žvýkaly, a co zbylo, plivaly do kvasných nádob.
tou mohou setkat zejména veVietnamu.                 ADRENALINOVÁ GASTRONOMIE
Pokud tedy na jídelním lístku uvidíte Trung vit      Jestli vás běžné restaurace už nebaví a chcete
lon, víte, co očekávat. Celkově cestovatelé viet-    zažít dobrodružství, vydejte se do Japonska.
namskou kuchyni vřele doporučují.                    Atrakcí místní kuchyně je smrtelně nebezpečná
                                                     ryba fugu. Obsahuje látku tetrodotoxin, jež
MÍSTO POPCORNU KOBYLKY                               je mnohem jedovatější než kyanid. Mohou
Po několika dnech strávených v Thajsku se            ji připravovat jen licencovaní kuchaři, kteří
prý přestanete všem smaženým kobylkám,               speciální technikou zbaví pokrm jedu.
švábům a červům divit. Prodávají se všude na         “Chuť se nepodobá rybině. Maso je tuhé,
ulici podobně jako popcorn u nás v kině. Thajci      proto se podává po úzkých, téměř průhledných
vám usmaží i hmyz, který vůbec neznáte, dají         plátcích,” vypráví Petr Lambert z Lambi-sushi.
vám jej do papírového kornoutku. “Chutná             cz, který před několika lety rybu ochutnal.
jako smažené brambůrky. Je to velmi levná            Strach neměl, kuchař rybu připravoval přímo
pochoutka,” vypráví své zážitky z cest moderá-       před ním a plátek zkusil nejprve sám.“Kdybych
torka Štěpánka Duchková.                             odmítl, hrozně bych ho urazil,”dodává.
JINÝ KRAJ, JINÝ MRAV
Specifické chutě, často nasycené korian-             Pokud vás láká totéž, připravte si větší rozpočet.
drem, naleznete v Jižní Americe. Když si             Lambert za menu zaplatil v přepočtu pět tisíc
objednáte v Peru národní specialitu, cui,            korun.
naservírují vám upečené morče. Pokud si vy-          			     -Michaela-
berete ceviche, dostanete pokrm připravený

                                                                                                         49
   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54