Page 61 - EnterDC ONLINE
P. 61
GASTRO: RESTAURACE - KAVÁRNY - BARY
KÁVA JAKO ZVON
Na Teplické ulici v Podmoklech, kde jste do nedávna mohli nalézt kavárnu Hefaistos,
vznikla nová rodinná kavárna Café jako zvon. Provozovatelé, manželé Masojídkovi, si na
celkové rekonstrukci dali záležet a ke spolupráci přizvali také mladou designérku Andreu
Kroupovou. S celkovým výsledkem jsou sami spokojeni a dle ohlasů návštěvníků se jim
podařilo vybudovat v Děčíně prostor vhodný pro setkávání všech generací, prostor, kde
mohou šířit kávovou kulturu a nabízet svoji domácí kuchyni, na které si zakládají.
Kavárnu dělá kavárnou především káva... Náš první brunch jsme pořádali v únoru, další GASTRO
Naše káva je moderní, středně pražená, kde plánujeme. Jedná se o pojem z angličtiny,
v chuti převládají spíše oříškové, čokoládové slovo je složeninou breakfast a lunch, je to
a ovocné tóny než hořkost doprovázená sil- tedy něco mezi snídaní a malým obědem,
nou pražeností. Nabízíme výběrovou kávu, protažené do odpoledne. Na brunch se sejdou
to znamená, že má jasný původ, pěstitele lidé a známí a užívají si možnost být spolu a vy-
a určité body v hodnocení, které se dělá po chutnat si okamžik a dobré jídlo. Měla by to být
sklizni. Naším dodavatelem je tuzemská chvíle pohody pro všechny zúčastněné a my se
pražírna La Boheme. Můžete si u nás dát jak snažíme vždy vymyslet speciální menu, které
kávu vyrobenou na bázi espressa, tak alter- se trochu liší od běžné snídaňové nabídky.
nativní přípravy. V alternativách je možné Z našich dalších aktivit můžeme jmenovat
si vychutnat pokaždé jinou jednodruhovou právě začínající dílničky pro předškolní děti
kávu z různých míst celého světa. u nás v kavárně.V dohledné době bychom rádi
Jak probíhá běžný pracovní den u Vás pro velký zájem zopakovali řízenou degustaci
v kavárně? kávy, tzv. cupping.
Na začátku jsme se o provoz starali jen my dva Co Vás na Vaší práci těší?
s manželem a nejstarším synem, s postupem Asi nejvíce nás těší a uspokojuje pocit, že jsme
času se nám podařilo sestavit tým lidí, kde něco dokázali. Chtěli jsme pro Děčín a zejména
každý má své místo. Ráno je třeba nasta- pro Podmokly vytvořit právě takový prostor
vit stroj a mlýnky, děvčata v kuchyni chy- s jeho úžasnou atmosférou. Pokaždé, když
stají snídaně pro hosty a začíná se s přípravou do prázdné kavárny vstoupíme, je nám tam
oběda – denně je to polévka a jedno hlavní dobře. Nebo když se v kavárně rozsvítí světla
jídlo, pečeme koláče a dorty, chystáme třeba a vy stojíte venku a máte pocit, že jste zván
focacciu (italský slaný chléb), připravujeme dovnitř. To je úžasné. Těšíme se z toho, že naše
cookies, které mají u nás v oblibě zejména děti, kavárna začíná pomalu žít nejen kávou a do-
po obědě přijdou na řadu topinky... Je toho brým jídlem, ale že se zde daří organizovat set-
opravdu hodně a člověk má celý den co dělat. kání a komunitní akce.To jsme si vždycky přáli.
V kavárně proběhl také sobotní brunch. A samozřejmě nejvíc nás těší spokojení hosté!
O co se jedná? Co dále plánujete? Za sebe mám nejraději, když je na lidech vidět,
jak se k nám těšili.To je velká radost :-) -Joky-
61