Page 45 - EnterDC ONLINE
P. 45

GASTRO: PROČ PÍT BURČÁK

Podle odborníků se osvěžující nápoj může pít         B, které pomáhají zlepšovat kvalitu pokožky,
v několika stádiích...                               trávení a zbaví vás únavy. Mezi nejprospěšnější
Sladký: Chuť spíše připomíná mošt, protože           vitamin B patří tiamin, ten posiluje srdce
ve víně převažuje přírodní cukr nad alkoholem.       a zlepšuje jeho činnost. Vitamin B5 neboli
S oblibou si jej dopřávají milovníci sladších šťáv.  kyselina pantotenová ochraňuje zažívací trakt
Ve varu: Moment, kdy jsou kvasinky                   a prokrvuje sliznice.
v maximálně možné činnosti. Množství alko-
holu a cukru je na stejné úrovni.                    CUKROVÉ POTĚŠENÍ                                  GASTRO
Po zlomení: Začíná převažovat alkoholická            Kvalitní burčák je sladký díky přirozeným
chuť a vystupují kyseliny.                           cukrům, které patří mezi rychle vstřebatelnou
Mydliňák: Cukr pomalu zaniká a kyseliny jsou         energii. Když už byste si měli vybrat mezi do-
ostřejší. Obsahuje kvasné látky.                     slazovanou limonádou a tímto “kvašáčkem”,
Mladé víno: Více rozpoznáte vůni odrůdy              rozhodně by vám lékaři doporučili druhou
a sedimentují se kvasné kaly. Chutí opravdu          možnost. Jen pozor, stále se jedná o alkoholický
připomíná téměř čisté víno.                          nápoj, který při nadměrné konzumaci škodí.
Jak poznáte kvalitní burčák? Základním
rozpoznávacím faktorem je jeho barva. Ta by          STOPOVÉ PRVKY V KAŽDÉM DOUŠKU
měla být okrová s lehce nahnědlým odstínem.          Tento “mošt” skutečně blahodárně působí na
Máte-li rádi sladší verzi, nekupujte zakalené        metabolismus. Příčinou je obsah stopových
láhve, protože to už je fáze, kdy cukr ustupuje      prvků - zinek a železo, ty jsou největšími
a vzhůru se dostávají kyseliny.                      podpůrnými pilíři. Dalším přítelem orga-
Co by vás nemělo zaskočit? Jemná příchuť             nismu jsou přirozené kvasinky a bakterie. Kvůli
po droždí, kterou způsobují kvasinky a drobné        kvasinkám se v něm nachází i bílkoviny, čímž se
usazeniny na dně či stěnách láhve. Ani v jed-        pro nás nápoj stává velmi výživným. Pokud na
nom případě nejde o vadu.                            něj nejste zvyklí, začněte s malým množstvím,
Varování: Přesto, že se v burčáku nachází            jinak nestihnete doběhnout na toaletu :)
pouhých 4-6 % alkoholu, nenechte se zmást            			                                       -Tom-
sladkou chutí. Budete-li ho popíjet jako
šťávičku, může vás nemile překvapit. Když
sedíte, bude vše v pořádku. Jakmile vstanete,
uděláte pár kroků, zjistíte, že s vámi pěkně za-
mával.Takže i zde platí“všeho s mírou”.
VITAMINOVÁ BOMBA
Hlavní důvod, proč náš organismus po ochut-
nání zaplesá, je velké množství vitaminů. Mezi
nejpřínosnější lze zařadit vitaminy skupiny

                                                                                                       45
   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50