Page 54 - EnterDC ONLINE
P. 54

GASTRO: ROZHOVOR - MARMELÁDY CIDONIO

        Foto: Jiří Preclík

                                       DĚČÍNSKÉ
                                  MARMELÁDY
                            USPĚLY V BRITÁNII

GASTRO  Namažte je na palačinku, lívanec, vafli, chléb, vmíchejte do jogurtu, přidejte ke
        zmrzlině, k sýru, k masu nebo naberte jen tak na lžičku...
        CIDONIO je značka džemů a marmelád, které vyrábí Štěpánka Holcmanová přímo
        v Děčíně. A vyrábí je skoro ze všeho jedlého, co lze utrhnout ze stromu nebo z keře,
        a to jak na zahradě, tak v lese. Kromě toho nakupuje ovoce od regionálních pěstite-
        lů. Vaří i z exotického ovoce, které u nás neroste. Ovoce kombinuje s netradičními
        surovinami, jako je koření, bylinky nebo alkohol. Vznikají tak jedinečné kombinace,
        za které Štěpánka získala ocenění na mezinárodní soutěži ve Velké Británii.

        Jak se to vlastně stalo?                        Co pro vás a vaši práci ty dvě bronzové
        Začala jsem vařit marmelády ze všeho            medaile znamenají?
        možného a připadaly mi naprosto úžasné.         Že jsem na dobré cestě. Že už nyní vyrábím
        Tak jsem chtěla zjistit, jestli obstojí i před  kvalitní výrobky, které ocenila i zahraniční
        odbornou porotou.                               porota. A že je kam směřovat dál.

        Jak silná byla konkurence, Čechy jste Čím vaše dvojice - grapefruit s rumem
        reprezentovala jen vy?                          a pomeranč s kardamomem - omámila
        Jedná se o mezinárodní soutěž, kam posílají mlsné britské jazýčky?☺
        své marmelády výrobci z celého světa. Letos Hodnotí se celkový vzhled, barva, konzis-
        se tam k posouzení sešlo přes 3000 vzorků. tence a chuť. Obě marmelády měly poměrně
        Z Čech je tam rozhodně více zástupců, i úspěš- vysoké hodnocení ve všech hodnocených
         nějších. Beru to tak, že jsem na začátku.      parametrech.
54
   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59