Page 55 - EnterDC ONLINE
P. 55

GASTRO: ROZHOVOR - MARMELÁDY CIDONIO

Kde si můžeme smlsnout v Děčíně?                   Z konopí jsem zatím neuvařila ani odvar,       GASTRO
Najdete je v prodejně Natura na Myslbekově         tak tam asi pokulhávám za dnešní dobou.
ulici, ve Studiu Valerie v ulici Čs. legií a nově  Baví mě chutě kombinovat a zkoušet něco
také v infocentru v městské knihovně.              nového. Teď v létě jsem ochutnala citrusový
Jaké je vaše povolání? A kdy jste v sobě           koktejl s madeirským třtinovým rumem.
objevila tvůrčí lásku k ovoci?                     A už jsem začala přemýšlet, jak to dostat do
Od programátorky softwarových aplikací             sklenice. Ale zkusila jsem i džem s hořkou
přes studijně-pracovní pobyt v USA, instruk-       čokoládou a vůbec mě nenadchnul, tak tím
torku teambuildingových kurzů, lektorku soft       směrem už mě to neláká.
skills a HR manažerku jsem se vrátila zpět         Jaké z vašich “dětí” je vaším nej?
k lektorské práci. Bývá to náročné a vaření        Myslím, že to je stejné, jako kdybyste se
marmelád je prima relaxace.                        zeptal nějaké maminky, které z jejích dětí je
Mohou se vám čtenáři, mající ovoce na              její nejoblíbenější☺ Všechny! Vyzkoušela
rozdávání, ozvat? Z čeho zavařujete?               jsem přes 100 různých kombinací, při výrobě
Vařím skoro ze všeho ovoce. Zelenina mě            se snažím to množství omezit, aby se v tom
tolik neláká, i když i cibulová nebo chilli        zákazníci neztratili.
zavařenina umí překvapit. Doufám, že stihnu        Jak lahodná může být kombinace
zavařit ještě černý bez, ostružiny, švestky.       marmelády s hermelínem na grillu...?
Pak přijdou ještě hrušky. Z exotického ovoce       Sýry a marmelády se k sobě hodí báječně.
začíná sezóna fíků a opuncií. A pokud někdo        Zkuste vzít jakýkoli sýr na grilování, třeba
neví, co s nadúrodou, určitě se mi může            český hermelín zabalený do alobalu nebo
ozvat. Já už se o ovoce ráda postarám☺             řecký halloumi nakrájený na plátky, a dejte
Cituji vás (www.cidonio.cz): „Než vyro-            na gril. K hotovému sýru pak přidejte mar-
bit marmeládu z nekvalitních surovin,              melády a džemy, které máte rádi. Výborně
tak raději nevyrobím žádnou.“ Čím to?              se hodí višně, jahody s chilli, fíky...
Občas vzpomínám na jednoho moravského
vinaře, který popisoval proces výroby                                                   -ED-
vína slovy: „Z hajzla dobrý víno neuděláš.“
Prostě z nekvalitních surovin nelze vytvořit                                                      55
kvalitní produkt. Marmeláda má chutnat, vo-
nět a lákat už svou barvou. Z nezralých naze-
lenalých meruněk prostě krásnou oranžovou
dobrotu lákající k ochutnání neuvaříte.
Při vaší dobrodružné cestě za obje-
vováním chutí a kombinací používáte
i alkohol. Co třeba džem z marihuany?☺
   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60