Page 55 - EnterDC ONLINE
P. 55
GASTRO: ROZHOVOR - MARMELÁDY CIDONIO
Kde si můžeme smlsnout v Děčíně? Z konopí jsem zatím neuvařila ani odvar, GASTRO
Najdete je v prodejně Natura na Myslbekově tak tam asi pokulhávám za dnešní dobou.
ulici, ve Studiu Valerie v ulici Čs. legií a nově Baví mě chutě kombinovat a zkoušet něco
také v infocentru v městské knihovně. nového. Teď v létě jsem ochutnala citrusový
Jaké je vaše povolání? A kdy jste v sobě koktejl s madeirským třtinovým rumem.
objevila tvůrčí lásku k ovoci? A už jsem začala přemýšlet, jak to dostat do
Od programátorky softwarových aplikací sklenice. Ale zkusila jsem i džem s hořkou
přes studijně-pracovní pobyt v USA, instruk- čokoládou a vůbec mě nenadchnul, tak tím
torku teambuildingových kurzů, lektorku soft směrem už mě to neláká.
skills a HR manažerku jsem se vrátila zpět Jaké z vašich “dětí” je vaším nej?
k lektorské práci. Bývá to náročné a vaření Myslím, že to je stejné, jako kdybyste se
marmelád je prima relaxace. zeptal nějaké maminky, které z jejích dětí je
Mohou se vám čtenáři, mající ovoce na její nejoblíbenější☺ Všechny! Vyzkoušela
rozdávání, ozvat? Z čeho zavařujete? jsem přes 100 různých kombinací, při výrobě
Vařím skoro ze všeho ovoce. Zelenina mě se snažím to množství omezit, aby se v tom
tolik neláká, i když i cibulová nebo chilli zákazníci neztratili.
zavařenina umí překvapit. Doufám, že stihnu Jak lahodná může být kombinace
zavařit ještě černý bez, ostružiny, švestky. marmelády s hermelínem na grillu...?
Pak přijdou ještě hrušky. Z exotického ovoce Sýry a marmelády se k sobě hodí báječně.
začíná sezóna fíků a opuncií. A pokud někdo Zkuste vzít jakýkoli sýr na grilování, třeba
neví, co s nadúrodou, určitě se mi může český hermelín zabalený do alobalu nebo
ozvat. Já už se o ovoce ráda postarám☺ řecký halloumi nakrájený na plátky, a dejte
Cituji vás (www.cidonio.cz): „Než vyro- na gril. K hotovému sýru pak přidejte mar-
bit marmeládu z nekvalitních surovin, melády a džemy, které máte rádi. Výborně
tak raději nevyrobím žádnou.“ Čím to? se hodí višně, jahody s chilli, fíky...
Občas vzpomínám na jednoho moravského
vinaře, který popisoval proces výroby -ED-
vína slovy: „Z hajzla dobrý víno neuděláš.“
Prostě z nekvalitních surovin nelze vytvořit 55
kvalitní produkt. Marmeláda má chutnat, vo-
nět a lákat už svou barvou. Z nezralých naze-
lenalých meruněk prostě krásnou oranžovou
dobrotu lákající k ochutnání neuvaříte.
Při vaší dobrodružné cestě za obje-
vováním chutí a kombinací používáte
i alkohol. Co třeba džem z marihuany?☺