Page 61 - EnterDC ONLINE
P. 61

GASTRO: RESTAURACE - KAVÁRNY - BARY

   PROČ SI (NE)DAT
V KAVÁRNĚ „TURKA“?
Během uplynulých let se na poli kaváren událo mnoho změn. V podnicích se začala
zvyšovat kvalita, důraz je kladený více na lokální pražírny, které skrze osobní kontakt
nabízí čerstvou výběrovou kávu s jasným původem a příběhem konkrétního farmáře.
Zájem o kvalitní kávu by nebyl možný bez vášně a odhodlání mnoha kavárníků
i zákazníků, pro něž se usilování o „dokonalý šálek kávy“ stalo jakýmsi pomyslným
svatým grálem.

Co vám však může současná kavárna                 ALTERNATIVNÍ PŘÍPRAVY KÁVY                       GASTRO
nabídnout? V  první řadě produkt z  výběrové      Jednou z alternativních příprav kávy je batch
kávy, tedy toho nejlepšího z  dané oblasti.       brew neboli filtrovaná káva přes přístroj
Trendem kvalitních kaváren je též nižší stupeň    zajištující přesnou extrakci i teplotu vody po
pražení, jež nápoji dodává široké spektrum        celou dobu filtrace. Z manuálních příprav pak
jemných tónů. Taková káva též vyžaduje            french press, kovová nádoba se sítkem, skrz
větší nároky na baristickou přípravu, čistotu     nějž se za souvislého tlaku káva extrahuje.
a nastavení stroje. V moderní kavárně můžete      Chuťově jemnější filtr skýtá japonskáV60 nebo
mít čerstvě namletou kávu připravenou vždy        tvarem specifická nádoba Chemex, pro rychlý
dvěma způsoby – pod tlakem ze stroje jako         šálek na pomezí filtru a espressa vyzkoušejte
espresso, nebo jedním ze způsobů alternativní     Aeropress. Základní pravidla jsou ve všech
přípravy, filtrace.                               případech manuální extrakce stejná: voda na
ESPRESSO                                          kávu má mít cca 93 stupňů celsia a doba ex-
Espresso, alfa a omega každé kavárenské           trakce nesmí přesáhnout 4 minuty.
nabídky. Extrakce nápoje probíhá na stroji
z 9 g kávy a zpravidla má mít 25-35 ml a dobu     Proč vyzkoušet i něco jiného než turka, nestora
trvání 30 vteřin. Během této doby se do ná-       českých domácností a hospod? Především
poje extrahuje to nejkvalitnější z  kávových      kvůli vašemu zdraví. Turek bývá zalitý vařící
zrn. Požádáte-li obsluhu o ristretto, dostane se  vodou a vedle toho, že v  nápoji pijete tvrdé
vám nápoje o extrakci mezi 15 až 20 vteřinami.    kousky rozemleté kávy, jež jsou pro váš or-
Espresso doppio označuje dvojitou dávku           ganismus obtížně stravitelné, se do nápoje
kávy. Extrakt prodloužený horkou vodou 1:1        dostávají také veškeré nežádoucí třísloviny
je espresso lungo. Espresso americano je pak      a hořké chutě.
prodlouženo 1:5. Na začátek dne se tradičně
doporučuje espresso spojené s  našlehaným         Příprava i pití kávy nemusí být mdlým
mlékem, ať už si vyberete klasické cappuccino     zážitkem, nebojte se experimentovat a ob-
(1 espresso a cca 150 ml mléka), café latte       jevovat nové chutě. Místo turka vyzkoušejte
(1 espresso a 230 ml mléka) nebo oblíbený flat    americano nebo jednu z alternativních příprav.
white (2 espressa a 100 ml mléka).                Cesta k  vysněnému „dokonalému šálku“ je
                                                  fascinující, přidejte se na ni.  -DH-

                                                                                                   61
   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66